Till innehåll
KAMPANJ - MURVECKOR 15% - SKIFFER 15% - GRANITKERAMIK 10% - TRAPPOR 15% - DEKORSTEN 50%
KAMPANJ - MURVECKOR - Hemleverans i hela Sverige
Trädgårdsmurar

Trädgårdsmurar

Trädgårdsmur är ett samlingsnamn för de många olika sorters murar som kan hittas i en trädgård. De kan användas både funktionellt och estetiskt och kommer i en stor variation av färger, bredder, strukturer och höjder för att nämna några få exempel.

Trädgårdsmurens användningsområden kan vara:

 • Avskiljare mellan trädgård och gata
 • Inramning av rabatter och annan grönska
 • Terrassering av nivåskillnader på tomten
 • Dela upp trädgården i sektioner
 • Insynsskydd eller avskiljare vid uteplats
 • Skapa uterum i olika former och storlekar
 • I anslutning till eller i kombination med stentrappa
 • Estetisk detalj vid exempelvis trädgårdsgångar

Trädgårdsmurar kan som du ser användas till mycket. Generellt brukar vi säga att de kan vara av två typer – stödmur och fristående mur.

 

 

Stabila Stödmur Waxholm Grå

 

 1_mur_start

Bygga trädgårdsmur i slänt

Det finns många som kan känna igen problemen med släntande tomter. Slänten är opraktisk då den tar plats på tomten och skapar en yta som är svårskött. En stödmur är då ett bra alternativ för att skapa terrasseringar på en tomt med många nivåskillnader eller brant sluttning. Genom att bygga en trädgårdsmur i slänt får du med andra ord mer tomtyta vilket skapar nya möjligheter i din trädgård. Du får en fin avslutning och kan kanske skapa den där uteplatsen du alltid drömt om.

Om du ska bygga trädgårdsmur i slänt är det viktigt att du gör ett bra förarbete, väljer en mur som passar din slänt och höjd samt väljer en passande mursten. Då kan du undvika att stödmuren rasar och att den utplanade ytan förstörs – något som kan bli särskilt kostsamt och tråkigt om du stenlagt den utplanade ytan.

Den vanligaste formen av stödmur byggs upp till en meter i höjd och kan oftast väljas att monteras med svag bakåtlutning. Detta för att ge extra stabilitet till konstruktionen. Det finns även så kallade konstruktionsmurar som är anpassade för att klara av tyngre belastning. Dessa kan byggas högre och ger med rätt  byggmetod en stabil mur för alla typer av trädgårdar.

 

Fristående mur av Mursten Visby Grafit
2_mur

 

Bygga mur i trädgården på olika sätt

Fristående murar kan monteras på olika sätt. Vissa murstenar har inbyggda låsfunktioner som gör att stenarna låser sig i varandra, andra behöver limmas ihop och det finns även varianter som förankras med hjälp av låspluggar. När man bygger mur i trädgården är förarbetet viktigt för att undvika att muren sätter sig och för att muren ska stå rakt framöver. Ett vanligt trick med fristående murar är att lägga en krönsten, även kallad toppsten, som grädden på moset. Toppstenen kan till exempel vara i en vacker natursten och ger då en mer levande och detaljrik mur, samt skapar vackra avställningsytor och på låga murar sittytor.

Sten till mur – en fråga om känsla och pris

När du bestämt dig för att bygga en trädgårdsmur i sten blir det första stora valet antagligen vilken sorts sten till din mur du ska anlägga – betong eller natursten? Båda sorterna är tåliga stenar som klarar de flesta utomhusförhållanden. Valet av sten till mur ligger mer i känslan och priset där natursten vanligtvis är ett dyrare alternativ. Naturstensmur säljs oftast i större bitar och många varianter kan användas som både fristående mur och stödmur.

Även om natursten är vackert behöver det inte bli för dyrt. En enkel lösning är att sätta en slät betongmur i form av L-stöd och montera natursten som beklädnad. Stenbolaget erbjuder flera olika beklädnadsstenar till bra priser och kan svara på eventuella frågor och funderingar för murbeklädnad

Betongmur är också ett slitstarkt alternativ som både blir vackert och står sig länge. Dessa är praktiska då de finns i många varianter, vissa är till och med anpassade till att kunna byggas lutande eller väldigt högt.

Bygglov till trädgårdsmur - Fråga byggnadsnämnden

Ibland kan en trädgårdsmur kräva bygglov så det första steget bör vara att fråga byggnadsnämnden i din kommun. I det generella fallet behöver du bygglov oavsett murtyp. Det som avgör om du får ett byggtillstånd är bland annat:

 • Murens läge
 • Hur konstruktionen ser ut
 • Hållbarheten för trädgårdsmuren

Som alltid finns det undantagsfall och ett murbygge kan absolut vara befriat från bygglov. För att vara på säkra sidan bör du alltid kontrollera detta och även ta hänsyn till hur ditt bygge påverkar grannarna och omgivningen.

3_mur_slut

Föregånde artikel Fondvägg i kakel - Modernt och stilsäkert
Nästa artikel Rött kakel ger färgstarka hem