icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton.
Monteringsanvisning Mursten Modern Fristående

Monteringsanvisning Mursten Modern Fristående

Enkel mursten med släta sidor och skarpt intryck. Stenen pratar ett modernt språk som skapar stilig trädgårdsmiljö. Perfekt för dig som vill gå åt det moderna hållet, funkisvillan eller rent av kanske vill bryta upp trädgården med stilrena linjer. Mursten Modern passar dig som söker en låg stödmur eller helt fristående mur i ditt trädgårdsrum. Blocken monteras enkelt ihop med stenlim och ligger sedan stabilt med hjälp av sin vikt. Formatet på denna mursten utgör en smidig montering av 90° hörn. Detta då stenens längd är jämnt delbar med stenens bredd. Mursten Modern kan även monteras som ram och kantsten kring ytor med tuffare belastning. Ett exempel på detta är att sätta den som inramning kring en stenlagd uppfart eller som bred sarg kring uteplats och trädgårdens gångar. Att stabilisera din stenläggning gör att den håller sig stabil och vacker år efter år. Detta är även ett perfekt block att bygga en mindre stentrappa med, både som trappfront men även som själva trappstegen

Stenbolagets Modern är en serie betongstenar som kommer i både marksten, kantsten och mursten och kan anpassas genom hela trädgården. Följ med i vår guide och se hur du bygger din Mursten Modern som en vacker fristående mur.

Steg 1.

Det första steget är grävandet. Detta gör vi för att få en bärande yta där murstenen sen ska vila. Det är bottenraden på muren som sen kommer lägga grund för hela konstruktionen och det är väldigt viktigt att lägga kärleken här. Är bottenstenen inte rakt monterad så kommer hela muren att skjuta ju högre upp man kommer. Speciellt när murstenen är slät och kommer med strikta linjer.

Gräv ur en kraftig ränna med ett djup på ca 40cm och med en bredd på ca 60cm. Murblocket är 210 mm brett och det är viktigt att den bädd som stenen ska vila i är väl tilltagen mot basytan. Rulla ut en fiberduk i botten så att fyllnadsmaterialet inte sjunker ner och blandas ihop med din urschaktade massa.

 

Steg 2.

Fyll upp med ca 18 cm tjockt lager av Bergkross 0-32 och använd en markvibrator för att komprimera denna yta väl. Ett extra tips i detta steg är att börja med ca 10 cm och packa för att sedan fylla på med mer kross och packa materialet återigen. Risken är att man inte slår materialet hela vägen ner om man fyller allt på samma gång och att krossen längst ner i bädden blir porös och rör på sig redan vid första minusgraderna. Avjämna sedan ett finare material ovanpå. Vi rekommenderar en bäddtjocklek på ca 3cm av dränerande Makadam/Flis 2-6 alternativt Stenmjöl 0-8 till detta. Det är detta som utgör själva sättbädden.

 

Steg 3

Montera din första rad med Mursten Modern, Denna rad kommer hamna under marknivå och vara den grundläggande pusselbiten i din murbyggnation. Absolut minst 10% av murens fulla höjd skall vara under mark. Men att ta till en hel mursten är klart att rekommendera för en stabil grund.

Montera din första murstensrad, väg av noggrant med vattenpass och driv ner stenarna med gummiklubba i sättbädden. På sidorna av din mursten bör du återfalla med bergskross för en så stabil inramning av stenraden som möjligt. Komprimera även denna kross men vidtag försiktighet så du inte ändrar läge på din bottenrad med mursten. Vill du sedan ansluta med dekorstenen eller gräs så kan du anpassa höjden på återfyllnaden och sedan rulla ut fiberduk följt av just dekoren eller jord och gräsfrö.

3_Modern Fristående

 

Steg 5

Bygg nu vidare uppåt med dina murstenar och limma fast dom allt eftersom. Placera dina sten i halvförband. Med andra ord så att den nya raden murstenar hamnar mitt på skarven mellan dom underliggande. På så sätt möjliggör du en enkel byggnation av 90° hörn då stenens längd är delbar med bredden. Och vill du inte bygga hörnor men ändå har en vinkel på din mur så kan en stenstolpe vara ett snyggt alternativ att angränsa dina murar emot.

Ett tips är även att avsluta din fristående mur med vår Avtäckning Mur. Detta ger den sista toppingen och ramar in din mur och skapar en vacker avställningsyta för både blomkruka och andra dekorativa trädgårdsdetaljer.

 

Vid en fristående murkonstruktion byggd enligt anvisningen ovan så rekommenderar vi en maxhöjd om ca 60 cm ovan mark.

* I många fall kan en gjuten betongsula vara att föredra som botten till din mur för att kunna bygga denna något högre. Med tanke på att variationer och olika typer av markförhållanden spelar stor roll för rekommenderade höjder och konstruktioner och vi rekommenderar därför att du kontaktar oss för rådgörande kring din murkonstruktion, tänkta bygghöjd för bästa och stabilaste resultat.

Som ett komplement till Mursten Modern så finns även vår snygga Mursten Solliden som går att bygga både fristående och som stödmur. Mursten Solliden kommer i en hel serie stenar där normalstenens båda sidor och toppstenens undersida är försedda med ett spår för montering av låsplugg. Denna mur kan du bygga som stöd och sedan helt enkelt övergå till en fristående konstruktion när du nått toppen på din mur. Solliden är dubbelsidig och kommer med en slät sida medans den andra är knäckt och ger ett levande intryck. Helt enkelt så kan du bara välja vilken sida du vill ha synlig åt respektive håll.

Föregånde artikel Monteringsanvisning Mursten Visby Fristående
Nästa artikel Monteringsanvisning Mursten Modern - Stödmur