icon Till innehåll
STEN-REA Upp till 30% på mängder av produkter | Köp ditt Stenprojekt hos Sveriges största Stenspecialist!
STEN-REA Upp till 30% på mängder av produkter
Alböke i granitkeramik, inspirerad av Öland och dess kalksten.

ALBÖKE I GRANITKERAMIK

Alböke är en serie stenplattor för inomhusbruk i tålig granitkeramik, inspirerad av Öland och dess kalksten med sin vackra och levande yta med fossila inslag. Med denna fantastiska serie behöver man inte kompromissa, den innehar känslan och utseendet från ölandskalkstenen men utan dess nackdelar och begränsningar. Låt oss förklara hur och varför!

URSPRUNG

Seriens tillkomst kommer från en beundran för Öland och den populära kalkstenen med drömmen att kunna erbjuda dess fina utseende utan stenens nackdelar och begränsningar. Kalkstenen är nämligen ganska porös vilket gör den känslig och olämplig för viss användning. Till exempel är den inte rekommenderad för användning i badrum på grund av att den är känslig för sura ämnen som tvål ofta innehåller. Dessa nackdelar och begränsningar har inte granitkeramik, den är extremt tålig och kräver inget underhåll.


Alböke är framtagen av Stenbolaget genom en noggrann studie av ölandskalkstenen och granitkeramiken. Skapandet har inneburit utförlig experimentering och granskning med en hög standard och ett tydligt mål. Med denna process har serien ölandskalkstenens genuina känsla och utseende och med granitkeramikens alla fördelar.

MER OM ÖLAND & KALKSTENEN

Ölandskalksten är en typ av kalksten från just Öland, som är vid Sverige östkust. Ön som ligger i Östersjön är Sveriges näst största ö och lockar turister under hela året. Ölandskalksten har använts som byggnadsmaterial på Öland i flera århundraden, många av Ölands kyrkor, gårdar och historiska byggnader är byggda av lokal kalksten.

Kalkstenen är känd för sin hållbarhet och motståndskraft mot väder och tid. Den ger dessutom en ljus och estetiskt tilltalande yta. På ön finns också flera större kalkstensbrott, där stenen bryts för att användas inom byggindustrin och för att skapa kalkbruksprodukter som används inom jordbruket.

Kalkstenen bildades för cirka 400-500 miljoner år sedan då området täcktes av ett grunt, tropiskt hav. Detta innebär att stenen ofta innehåller fossila rester av organismer som levde i havet under den tiden. Kalkstenen kännetecknas av att den är mycket fossilrik, vilket gör den intressant för både forskare och hemmafixare.

UTSEENDE & UTFÖRANDE

Vår granitkeramik serie Alböke har det bästa från ölandskalkstenens utseende. Med ett uttrycksfullt och fossilrikt mönster i kombination med den jordnära färgpaletten skapar serien många möjligheter för användning. Genuina detaljer har handplockats och oönskade skavanker har sorterats bort. Fossiler, mönstring och ådringar är de finaste och samspelar harmoniskt. De många och skarpa mönsterbilderna skapar tillsammans en levande och naturlig yta. 


Alböke finns i ett brett utbud av varianter i tre nyanser och fyra olika format.

Alböke i dess tre nyanser
Alböke i dess 4 olika format
En del av seriens färgspann och mönsterbilder

MATERIAL

Alböke är tillverkad i granitkeramik, ett unikt material som skiljer sig från traditionella stenmaterial i många avseenden. Granitkeramik kan betraktas som en premium variant av klinker. Granitkeramik består av naturliga beståndsdelar som lera, sand, fältspat, kvarts och andra mineraler. De blir till granitkeramik genom att dessa material pressas och bränns under extrema förhållanden. Produktionsprocessen skapar en tät och hård sammansättning med måttexakta stenplattor som är extremt tåliga och slitstarka.


Eftersom granitkeramiken är okänslig och tålig är den lämpad för många olika typer av ytor som golv, väggar, trappor, fasader och annat som behöver stå emot högt slitage och hårda förhållanden. Även många olika typer av rum som hall, kök, vardagsrum, badrum, tvättstuga, eldstad och så vidare. De täta porerna i granitkeramiken gör det svårare för vätskor och smuts att tränga in i plattorna vilket håller smuts borta. Granitkeramik kräver mindre underhåll och när det är dags för städning klarar den tuff rengöring utan att förlora sin vackra yta.


Granitkeramik som material tål slitage som få naturstenar kan mäta sig med, klarar tuffa utmaningar och möjliggör nya kreativa lösningar. Med granitkeramik får du hållbara ytor i hemmet och minst lika levande ytor som naturstenen. Du går varken miste om naturstenens gedigna känsla eller utseende!

GRANITKERAMIKENS EGENSKAPER

✔ Slitstark

✔ Tålig mot repor, spill, smuts och sura kemikalier

✔ Kompatibel med värmegolv

✔ Underhållsfri

✔ Enkel att rengöra

✔ Lämplig för många rum och ytor

✔ Möjliggör nya kreativa lösningar

✔ Frostresistent

✔ Exakta mått

STILGUIDE

Alböke har ett tidlöst utseende med levande intryck i varma och jordnära toner. Den har en förmåga att smälta in och bli väldigt fin i många olika typer av rum och stilar. Serien brukar bli extra fin i kombination med naturliga, nedtonade och jordnära toner. Vita inslag i inredningen ger en bra kontrast och balans.


Det breda urvalet av format och nyanser i kombination med att kunna användas i alla hemmets rum öppnar för många möjligheter. Låt kreativiteten flöda och var inte rädd för att kombinera färger eller format, tänk fritt!

Färgpalette för Alböke

se fler produktserier i granitkeramik

Föregånde artikel GRANITKERAMIK JURA
Nästa artikel STENTRAPPOR - EN STORLEKSGUIDE