icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton.
Stentrappa Premium Grå

STENTRAPPOR - EN STORLEKSGUIDE

Blocksteg i granit är i särklass ett av dom vackraste materialen man kan montera som trappor i trädgården. Med granit får du en slitstark stentrappa som håller sig vacker med åren och ger en snygg och funktionell yta oavsett det är en husentré eller trädgårdsslänt du skall anlägga. Blocken kommer med en härlig textur och du får en levande trappa som andas trädgårdskänsla.

Graniten håller en hög kvalitet och passar lika bra till både privata hemmiljöer som i offentliga uterum och kring torg och parker där slitage är extra högt.   

En stentrappa byggd av blocksteg kan leda dig ned för trädgårdens slänt, skapa en passage i en stenmur, ge utrymme för umgänge och hälsa dig välkommen hem. 

I vårt sortiment hittar du en rad olika trappserier där samtliga kommer håller många olika blockstegslängder men där steghöjden och stegdjupet skiljer trappserierna åt. Varje stentrappa och serie passar vid olika ändamål och för oss är det viktigt att kunna lagerhålla trappsteg i granit för många olika typer av trädgårdar. Läs mer om våra olika produktserier i vår storleksguide!

Granittrappsteg hittar snabbt sin plats i trädgården

Skapa passager i mur, slänt och terräng


Många trädgårdar är kuperade, inte alltid helt plana och är ofta utmanande med olika nivåer och höjder. Med en stödmur kan du skapa terrassering och plana ut tomtytan för en mer lättskött plats och användbara ytor. Ett av dom mest populära valen för att skapa passage i just en stödmur är stentrappor. Dom gedigna blocken ligger stadigt med sin tyngd och är inte bara otroligt vackra att se på, dom skapar även en viktig funktion! 


Slitstarka trappsteg

Tidlöst intryck

20 års garanti på vår egenproducerade granit

"Låt graniten samspela med naturen och hantverket göra sitt”

Stentrappa Granit Villa 12


Steghöjd: 120mm


Stegdjup: 320mm


Längder i serien: 1000/1200mm


Stentrappa i granit skapar en vacker passage upp i vår Stödmur Waxholm

Stentrappa Granit Villa 12

Ett mycket prisvärt och smidigt trappsteg med en steghöjd om 120 mm! Stentrappa Villa 12cm kommer i ett par olika steglängder som ger en enkel trädgårdstrappa och lämpar sig perfekt där en lägre trädgårdsnivå skall hämtas upp. Steget håller ett djup om 320mm och du får ett effektivt stegdjup på ca 300mm efter montering. Stentrappa Villa 12cm kommer i vår grå granit och fronten på varje steg är vackert handhugget medans stegytan kommer i blästrat utförande för en skön gångyta med bra grepp. Med serien Villa 12 får du en vacker trappa som står sig med tiden!

Stentrappa Granit Villa 14


Steghöjd: 140mm


Stegdjup: 320mm


Längder i serien: 500/700/1000/1200/1500mm


Stentrappa i granit skapar en vacker passage upp i vår Stödmur Waxholm

Stentrappa Granit Villa 14

En av våra absolut populäraste produktserier i sortimentet ser du här! Stentrappa Villa 14 hittar du i en rad olika steglängder där samtliga kommer med en höjd om 140mm. Stentrappa Villa 14 gör sig perfekt som passage och för montering upp i våra murar Waxholm, Solliden, Gripsholm och Mursten Visby då stenen håller samma höjd. Villa-14 serien kommer även den med ett djup om 320mm och du får ett effektivt stegdjup om ca 300mm efter att blocken överlappat varandra. Stentrappa Villa 14 kommer i vår grå granit och du kan enkelt skarva blocksteg i olika längder för att skräddarsy en stentrappa helt efter dina förutsättningar och behov. Med stentrappa Villa 14 är möjligheterna många!

"En stentrappa ger ofta ett av dom första intrycken av hemmet och skapar spännande möten"

Stentrappa Granit Premium 15


Steghöjd: 150mm


Stegdjup: 350mm


Längder i serien: 350/500/700/1000/1200/1500/1700/2000/2300mm


Stentrappa i granit skapar en vacker passage upp i vår Stödmur Waxholm

Stentrappa Granit Premium 15 Grå

Detta är vår i särklass största produktserie inom stentrappor! Stentrappa Premium kommer med en tilltagen steghöjd om 150mm och ger en stabilt trappsteg där det monteras. Stegdjupet kommer om 350mm och du får efter montering ett effektivt stegdjup om ca 330mm efter stegen överlappat varandra. Samtliga trappblock i serien kommer med råhuggen front för en så naturlig känsla som bara möjligt. Stegytan är blästrad och du får en halkfri yta med en skön ytstruktur. Den ljust grå graniten passar in i dom flesta trädgårdsmiljöerna och ger en ljus och modern look.

Stentrappa Granit Premium 15


Steghöjd: 150mm


Stegdjup: 350mm


Längder i serien: 1000/1200/1500mm


Stentrappa i granit skapar en vacker passage upp i vår Stödmur Waxholm

Stentrappa Granit Premium 15 Grafitgrå

Stentrappa Premium hittar du i både vår grå granit men även i vårt mörkare trappsteg grafitgrå. Grafitgrå trappstegen kommer i tre olika längder, 1000, 1200 och 1500mm och ger en kontrastskapande trädgårdstrappa. Den mörkgrå graniten håller en väldigt levande textur och där varje steg blir extra unikt. Få grannarna att stanna upp och skapa en exklusiv stentrappa som skapar blickfång!

Stentrappa Granit Grafitgrå

Frågor och svar

Den blästrade stegytan ger en bra friktion och skapar ett trappsteg som inte upplevs halt. En blästrad yta gör att steget får en lätt struktur vilket bidrar till en behaglig yta för både sko och barfotagång. 

Vanliga frågor som kan uppstå när du ska bygga en stentrappa:

  • Hur djup blir min trappa när den är färdigbyggd?

Det som avgör det totala djupet på en trädgårdstrappa är såklart antalet trappsteg som monteras. Ta ut din totala höjd och dela på trappstegens höjd. Du får då ut antalet steg du behöver. Titta sedan på vilket effektivt stegdjup du kommer att få. Multiplicera ditt antal trappsteg med ditt beräknade djup. Du kan på detta sätt få en bild över hur djup din trappa kommer att bli. Och tänk på att det steg som hamnar högst upp i trädgårdstrappan får ett fullt synligt stegdjup då ingen överlappning sker där.

  • Hur mycket ska jag överlappa trappstegen?

Standard är att man överlappar ca 2cm för att få en så stabil och självbärande trappa som möjligt. Montera dina granitsteg med litet fall utåt också så att regnvatten enkelt kan rinna av stegytan och för att undvika kraftig isbildning vintertid.

  • Vilket trappsteg ska jag välja?

Valet av trappsteg är helt enligt tycke och smak, men ibland kan man vara tvungen att förhålla sig till vissa höjder och stegdjup. Det bästa tipset vi kan ge är att testa dig fram, mät och testa steghöjd med ett referensobjekt innan du beställer. Känn in vilken trappserie som passar dig. Det viktigaste är att du får ett bekvämt trappsteg som du trivs med över tid!

  • Om man behöver en steglängd som inte finns i sortimentet hur gör man då?

Blocksteg är massiva steg och ligger stabilt med sin tyngd. Att kapa stegen är lite jobb men går självklart bra om man nyttjar en stor motorkap med diamantklinga. Och söker du en längre stegbredd går blocken självklart att skarva. Montera samman dina blocksteg och foga med en mjukfog. Vid skarv och montering dikt an så kan det vara snyggt att sprida ut fogarna så att du får ett snyggt mönster sett framifrån och för att undvika generalskarv.

Stentrappa
  • Om jag vill ha ett trappsteg med slät front istället, finns det?

Alla våra blocksteg kommer med blästrad toppyta och blästrad baksida, så det är fullt möjligt att montera med den släta sidan som front. Det man kan ha i åtanke är att denna sida är ämnad att vara en baksida och tänkt att hamna in i marken. Den råkilade fronten är den sida som i dom absolut flesta fall monteras synlig. Den blästrade baksidan kan dock ge ett något modernare intryck.

Vår grå och grafitgrå granit gör sig båda perfekta som stentrappor
  • Vilken färg på granit passar bäst hemma hos mig?

Vi har granitblocksteg i ett par olika nyanser och ovan kan du se ett färgprov på respektive granit. Val av färg och stentyp är en smaksak och kan ibland avgöras beroende på om kontrast vill skapas men det är även en prisfråga såklart. Dom ljust grå blocken kommer i ett lägre prisspann än dom mörkare, detta dock helt utan att tumma på kvalitet!  

Samtliga stentrappor kommer från en hållbar produktion och där du kan känna dig trygg med att få en produkt som håller i framtiden och kunna känna dig stolt över. Läs mer om vår produktion och produktgaranti och hitta rätt stentrappa för din trädgård!

Montera dina trappsteg i granit med en stabil grund

Monteringsbilden är endast generell och bedömning för varje unik trappa och markförhållande är avgörande för konstruktionen.

Stentrappa med trappbeklädnad

För dig som är på jakt efter att klä om ett betongfundament eller nyjuten konstruktion så finns våra trappbeklädnader redo!

Stenen kommer i både plansteg för själva fotsteget samt sättsteg för en estetisk snygg front på stentrappan. En sten som ger dig en flexibilitet och enkelt rustar upp gamla tråkiga betongytor. Välj även här mellan vår grå och grafitgrå granit och skapa en trappa som passar i din trädgård.
Trappbeklädnad monteras i naturstensfix och fogas med en cementbaserad fog i ditt val av nyans. Vi rekommenderar våra produkter från Murexin för montering av just trappbeklädnad och du får en hållbar konstruktion som står sig med tiden. För montering så krävs naturstensfixet KTF55. Ett tips är även att prima din yta innan montering för extra vidhäftningsförmåga!

Läs mer om montering av just trappbeklädnad till din stentrappa i granit.

Montera en vacker stentrappa med trappbeklädnad

Monteringsbilden är endast generell och bedömning för varje unik trappa och fundament är avgörande för konstruktionen. Bilden skall inte uppfattas som en konstruktionsritning.

Föregånde artikel ALBÖKE I GRANITKERAMIK
Nästa artikel GRANITKERAMIK SLITE