icon Till innehåll
Sista chansen på 1200 produkter nu på söndag! Fynda din sten redan idag!
00
:
00
:
00
:
00
Sista chansen på 1200 produkter nu på söndag! Fynda din sten redan idag!
00
:
00
:
00
:
00

Hitta stilen med trädgårdsmurar

Det är sällan en tomt är helt rak och har en plan och fin yta. Murar i trädgården skapar tydlighet, ger ett vacker blickfång och kan plana ut trädgården för mer användbara ytor. En stenmur ger en hållbar yta som inte bara fyller sin funktion väl utan även är ett estetiskt bra val!
Murar finns i en rad olika stentyper där vissa endast är lämpade för en viss konstruktion. Ett steg i rätt riktning inför sitt val är att se exakt vilken typ av trädgårdsmur du är i behov av. Dom olika murtyperna har olika utseenden och lämpar sig således till olika typer av konstruktioner. Ett första steg i ditt val av mursten är att klargöra om denna skall byggas som stödmur eller fristående mur. Vi går igenom dom olika murarna och förtydligar vilka murar som används vart i trädgården.

- Våra mest populära kategorier för murbygget -

Stödmurar ger yta och plats för umgänge

En stödmur är en bärande trädgårdsmur som du bygger för att plana ut tomten och helt enkelt få ut mer markyta. Ett effektivt sätt att vinna markyta och få upp både värde och effektiva ytor. Med en stödmur kan härliga rum för umgänge skapas på ytor som innan inte gått att nyttja.
Men en stödmur kan även bli en dekorativ lösning då denna kan bilda vackra terrasseringar för enklare plantering och dekoration. Stödmurar kommer ofta med en enkelt baksida som göms in i marken och sedan återfylls. En viktig faktor när du skall bygga en stödmur är att ta reda på vilken bygghöjd som muren klarar av. En stödmur och konstruktions kan byggas på olika sätt och har oftast ett murblock vars utformning avgör monteringen. Vissa byggs med låspluggar, geonät, limförankring och en rad andra tekniker. Välj en stödmur som lämpar sig för din trädgård och få en stabil mur som håller med tiden och vädrets påfrestningar.

En stödmur i betong eller granit vad väljer du?

Left image Right image

Bygga stödmur i terrassering skapar blickfång

En stödmur oavsett materialval skapar ett stabilt mothåll för marken. Att bygga en mur i terrassering skapar ytterligare en effekt till trädgården. Terrasseringen som bildas ger härliga ytor för dekoration och skapar möjligheter. Vissa murar och platser kräver terrassering för att avbelasta den nedre delen på muren. Se efter vad som gäller vid dina markförhållanden och hitta rätt mur och byggnation för din unika tomt och byggnadshöjd. Terrasseringar bäddar upp för anläggning av dekorsten, sjösingel, grus och andra sorters singel. Även mindre plantor kan sättas men dessa bör hållas en bit in för att inte påverka muren med rötter och annat. Terrasser kan skapa härliga trädgårdsplatåer som ger trädgården och livet möjligheter. Extra snyggt kan det vara att ledas upp via en härligt inramad passage i muren. Dessa kan skapas med stentrappor och där granit är ett av dom mest uppskattade valen. En stentrappa i muren ger en snabb genomfart och kan ge ett näst intill majestätiskt välkomnande. 

Skapa en välkomnande entré i muren

Skapa en härlig passage i din trädgårdsmur med hjälpa av en stentrappa i granit. Dom solida blockstegen ligger med sin tyngd och utgör en stabil konstruktion som står sig i längden. Granit är ett härligt naturmaterial vars levande front och naturliga textur skapar en trappa som utstrålar lyx. Välj mellan en rad olika steghöjder, längder och stegdjup och hitta ett trappsteg som passar i din mur.

Se alla våra stentrappor

- Läs våra guider och lyckas med din mur och trappa -

Fristående mur för inramning och avgränsning

En fristående mur byggs med två synligt fina sidor. Muren kan liknas vid ett staket där en del av funktionen kan nyttjas i avgränsande syfte. En trädgård är sällan rak och ibland kan det behövas en mur för att skapa inramning och tydlighet mellan olika rum i trädgården. En fristående mur kan byggas i både natursten och betong och olika murar byggs på olika sätt. En rad olika konstruktioner är möjliga och murarna kan byggas med både låspluggar, limmas, återfyllas, bekläs och monteras helt fristående ner i marken.
Fristående murar finns i en rad olika utföranden där intrycket blir unikt för varje mursten. Låga murar skapar en härlig avställningsyta, en plats att kunna sitta och vila benen på samt ger en inramande känsla. En högre konstruktion kan även det byggas och rätt val av mursten samt konstruktion bör då väljas.
Den fristående muren ger en vacker yta i trädgården och du får en dubbelsidig mur som alltid visar upp sig från sin bästa sida.

En fristående mur i granit ger en gedigen känsla och det slitstarka materialet står sig vacker i många många år framöver! Fristående mur i granit kan byggas av både blockstensmurar alternativ murbeklädnad. Murbeklädnaden kräver dock ett fast fundament för att ge en korrekt konstruktion. Den klär in och skapar en ny fasad på din mur samt avslutas med en avtäckning som pricken över i. Murbeklädnad i granit kommer med råhuggen yta som buktar ut och ger en väldigt levande yta. Även skiffer är möjligt att beklä din mur med, välj en stensort och en mur som passar din trädgård och dina förutsättningar bäst.

Murbeklädnad för en levande fasad

Ge nytt liv åt din mur eller husgrund med murbeklädnad. Stenen kan monteras på både nygjutna eller äldre, fasta fundament och skapar en nykänsla och ett naturligt intryck i trädgården. Välj fritt och hitta ett format och stensort som passar din stil bäst. Den grå graniten ger en ljus fasad och sätter en lyxig prägel till muren. Med granit höjer du både intryck och värdet på projektet. Den råhuggna ytan lyser med sitt hantverk och ger en slitstark yta på muren.

Kombinera raka stenar med tillhörande hörnsten och få en smidig montering.

Hitta rätt format och stensort till ditt projekt

- Murbeklädnad och Blockstensmurar är två populära val till fristående murar-

Glöm inte bort att dekorera

Få din mur att nå nya nivåer. Dekorsten är ett härligt recept som gör muren mer levande. Dom små stenarna läggs enkelt ut och ramas in med fiberduk för en dekorativ bädd. Välj att lägga dekorsten bakom din mur för att få en vacker effekt och en yta att plantera mindre blommor i. Dekorsten finns i en rad olika nyanser och storlekar för att möta varje projekt och stil på trädgård.

Hitta rätt dekorsten till din trädgård

- Läs mer och ta del av våra artiklar och hitta rätt i ditt projekt -