icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton.
Poolsten - Så lyxar du till poolen

Poolsten - Så lyxar du till poolen

Vad går upp mot ett svalkande dopp en stekande sommardag? Vi tipsar om stenen som gör tricket och ger en lyxig touch på din pool!

Alla önskar vi nog att sommaren aldrig skulle ta slut. Och för alla er som söker poolinspiration inför ett framtida poolprojekt delar vi tips på hur du bäst ger bygget en snygg och exklusiv look i trädgården. Här visar vi allt annat än uppblåsbara plaskdammar, cyklop och jätteflamingos! 

Poolsten Marstrand

Marstrand är en härlig poolsten och en av våra absolut populäraste poolkanter i granitkeramik.

Poolsten ger en härlig inramning till poolen. Stenen kommer med helt rundad kant som bidrar till ett skönt grepp och en mjuk del att både hålla handen och sätta foten emot. På Stenbolaget hittar du ett brett sortiment av poolsten i både granitkeramik, granit och skiffer där du kan välja ur ett brett sortiment av nyanser och format. Alla modeller kommer med tillhörande hörstenar för en komplett poolmontering. 

Poolsten till tomt

En vacker trädgårdsoas där kantsten, gatsten, skiffer och poolsten kombinerats.

Sten är ett utmärkt material att framförallt lägga som kantsten och stenläggning runt poolen. Förutom att den är snygg och slitstark går den även att beställa i många olika nyanser och stensorter. En poolsarg i sten åldras inte som trä gör över tid och skänker en känsla av lyx som står sig snygg. Ytan som ofta är blästrad, flammad, naturligt fomad eller kommer med en anti-slipbehandling ger din poolkantsten en strukturerad men len yta som minskar risken för halka. Ytan skapar en sargsten som är skön att gå på medans man väntar på sin tur i dyktävlingen.

Beställer du poolkantsten i granitkeramik hos oss på Stenbolaget är den ytbehandlad med just anti-slip. Du får en strävare yta väl lämpad för trädgårdens golv. Dessutom är kanten rundad så du kan behagligt ta dig upp ur swimmingpoolen utan att få en vass kant för handen. Rundningen ger även en skön sarg att sitta på. Vanligtvis så monterar man sargen med ett litet överhäng in mot poolen vilket också ger en estetiskt snygg inramning.

Lagerhållning och poolsten med snabb leverans är för oss två viktiga faktorer. Trädgårdsprojekt kan ibland födas över en natt och därför har vi valt att hålla samtliga av våra poolstensprodukter i lager. Räkna ut ditt behov av både raka stenar och hörnor och låt oss sköta leveransen eller välj att hämta stenen själv på något av våra lagerställen. Du kan enkelt se saldo och tillgänglighet på den produkt du är intresserad av.

Poolkantsten Granit Rak och Hörn i vår grå granit i ett vackert samspel.

Granit är ett slitstarkt material som ger trädgårdens ytor god funktion och ett lyxigt intryck. Att kombinera plattor andra produkter runt om i trädgården kan skapa en väldigt sammanhängande utemiljö. Många av våra granitplattor finns även i matchande poolkantsten i både rak modell och innerhörnor för 90° vinklar. Du kan även välja din poolsten granit i flera olika stenbredder väl anpassade för olika poolbehov. Smalare stenar där exempelvis ett poolskydd behöver kunna gå över poolen och bredare modeller när det finns mer yta att spela på. Dom flesta granitsten till poolen kommer med en rundad kant men där den släta sidan får möta poolområdets material. För dig som även vill ha en rundad kant ut mot pooldäcket så finns vår Poolsten Granit Rak Grå 600x300x50mm. Denna sten kommer tjockare än våra övriga stenar i sortimentet och har dubbelsidigt rundade långsidor vilket ger ett mjukare intryck.

Vår grafitgrå och grå granit i vackert samspel. Välj den sten som passar bäst kring din pool!

Något som också blir allt vanligare är att lägga granitkeramik och frosttålig klinker i trädgården och inte minst runt poolen. Pooldäcket är en yta som helt klart förtjänar mycket tid i rampljuset. En plats att kunna njuta av poolens lek, men helt enkelt från sidolinjen.

Plattorna är mycket slitstarka och vanligtvis lättare att lägga än natursten med tanke på deras skarpa format. Vår mycket populära Granitkeramik finns i många olika modeller, texturer och nyanser. Dom flesta modellerna kommer även med tillhörande poolkantsten. Ett perfekt sätt att kunna matcha sitt poolområde och få till en jämn och skön övergång mellan umgängesyta och poolsarg. Välj bland populära granitkeramik-serierna som Sandskär, VindöMarstrand, TjörnSingö och dom mörkt mönstrade plattorna Skanör.

Poolkantsten EcoStone Lime Darkgrey

Poolkantsten EcoStone Lime Darkgrey

Liksom att sten kan förgylla runt poolen kan du även ge en vacker beklädnad av poolens insida. Här kan du till vissa konstruktioner använda dig av mosaik och andra snygga material för att sätta personlig prägel på din sommaroas. 

Pool

För dig som är svag för skifferplattor så blir den oregelbundna skiffern särskilt vacker att omfamna poolen med. Bäst blir resultatet om du kombinerar med en anpassad poolkantsten i liknande nyanser. Välj mellan våra olika skiffer och hitta en nyans och ett format som passar runt just din pool. Den stora fördelen med just skiffer är att den kommer med en såkallad klovyta vilket bidrar med skönt riv till ytan och en otroligt bra struktur för foten. Inte minst kring en pool så är en ytstuktur att föredra där det på sommardagar med skratt och lek kan stänka vatten över ytorna. Montera i någon av våra Glimmerskiffer, Oppdalsskiffer eller Svenska klassiker Offerdalsskiffer för en kombination med din valda poolkantsten.

Snygg pool med stenläggning

En härlig lösning där en trädgårdsbänk är skapad med komponenterna av ett Blocksteg och två stolpelement i granit.

När det kommer till själva monteringen så finns det såklart ett par olika vägar att gå och allt är beroende på hur själva poolens sarg är konstruerad och vilket material du har att fästa emot.

Alla pooler ser olika ut och konstruktioner kan skilja sig mycket åt. Så det är viktigt att efter med pooltillverkaren vad som gäller för just din poolkonstruktion och hur du på lämpligaste sätt kan få din sargsten att fästa. Olika konstruktioner kan behöva olika monteringsmetoder och en del anpassningar kan behöva göras på plats för ett lyckat projekt. Även tätning är viktigt för att hålla borta fukt från stenens fästpunkt.

Se till så att sargen håller en bra bredd för stenen att vila emot. En poolsten behöver fästmassa för att förbli stabil. Montera din poolkantsten innan du ansluter med själva plattorna eller altandäcket emot. Detta så du får en bra linje och kant att utgå ifrån. Som en bra hjälp till att få din montering rak kan du nyttja murarsnöre eller liknande för att helt enkelt kunna få en rak linje. Även vattenpass är ett ovärdeligt verktyg under resan. Små uppstickande kanter ger ofta en stor irritation. För att sargen skall nå ett så snyggt och jämt resultat som möjligt gäller det att få plattorna i liv och helt rakt. 

Våra poolstenar kommer med en bredd om 200-300mm och både i fasta längder och fallande format. Ha med i beräkningen att poolstenen även ska ha ett litet överhäng över själva kanten in mot poolen.

Tips från Stenbolaget:

  • Lägg stenen i nivå med poolens övriga golv. Då slipper du “snubbelkanten” och den släta kant som stenens yttersida har.
  • En snygg lösning är att kombinera vår granit i antingen grå eller grafitgrå nyans till ditt val av material runt om poolen. är däcket ljust så kan det vara snyggt med en kant som bryter av lite i nyans och textur. Du får då ett avbryt och en snygg kontrastrik mellan yta och poolsarg. 
  • Glöm inte bort belysningen, ett måste till sommarens kvällsdopp. Välj anpassade armaturer att ha i poolen eller runt om ditt poolområde. Välj och vraka bland alla våra trädgårdsbelysningar och armaturer.
Föregånde artikel Klassisk eller modern markstensläggning?
Nästa artikel Beklädnader rustar upp din tråkiga yta