icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton.
välj yta och stil

Hitta din stil på uppfart och börja skapa

Välj dina plattor

Testa dig fram mellan våra plattor och hitta rätt

Se färdiga resultat

Få unika miljöbilder i olika vinklar helt efter dina val

Beställ provstenar

Vi erbjuder även provstenar med hemleverans

STENVÄLJAREN GÖR VALET ENKLARE

Hitta rätt med vårt smarta verktyg Stenväljaren!
Du väljer mellan olika stilar på uppfart och kan testa med ett brett urval från vårt sortiment. Byt enkelt stensort, format på plattor och växla mellan olika vinklar på garageuppfarten. Snabbt och enkelt får du unika miljöbilder och kan känna efter hur stenen passar i både ljusfall, till just uppfarter samt mot trädgårdens gröna inslag.
Testa Stenväljaren redan nu och börja resan!

Uppfarter som håller med tiden

Uppfarten är en av dom första delarna man möts av i trädgården. En uppfart oavsett om den ligger synlig eller mer gömd vill man ofta hålla i stil med huset och bostaden. Uppfarten skall vara inbjudande och skapa en trevligt första möte. En plats för parkering av sitt fordon men även kanske en trevlig uppfart för cykel och gång. Uppfarten skall självklart vara fin men är också så mycket mer än bara ett estetiskt snyggt val. Ens materialval och konstruktion ska fylla en stor funktion och tåla belastning för det eller dom fordon som skall beträda ytan. När man planerar för en uppfart är det viktigt att undvika fallgropar för att få en så underhållsfri yta som bara möjligt. Valet av ytmaterial och utförande på själva underarbetet påverkar också underhåll och skötsel av ytan. Oavsett material så är underarbetet det absolut viktigaste när du planerar inför ditt projekt och din nya uppfart!

Grus ger flexibilitet

Grus och olika typ av singel är också ett populärt val när man talar om uppfarter. Det förhållandevis billiga materialet, ger både en enkelhet och kan utföras själv på enkel hand. Den grusade uppfarten ger ett inbjudande välkomnande. Extra viktigt när en grusad uppfart skall anläggas är att säkra stenarnas flykt med en kantsten. Grus flyttar på sig och man får räkna med att kratta till det upprepade gånger. Men den klassiska känslan tillsammans med enkelheten väger i många fall tungt. 

Hitta rätt grus för din uppfart

Planering är nyckeln

Ett otroligt viktig steg i både planering och genomförande är att du tänker till kring vattenavrinningen på din yta. När du lägger marksten och plattor bör du ge ytan ett fall på minst 1-2 cm/meter med hänsyn till just vattenavrinningen. Hur djupt du sedan gräver beror på vad du ska använda ytan till. Är tanken att lägga just en uppfart behöver du ett schaktat djup på 35-45 cm. Provgräv på din tomt innan du påbörjar din markläggning för att lära känna marktypen och underlaget bättre. Lägg alltid fiberduk i botten som en markavskiljare för att rama in dina massor. Kantsten bör sedan monteras för inramning och stabilitet samt ibland även avvattningsrännor för att leda bort vatten från ytan mot en brunn eller liknande. En god planering är nyckeln till en hållbar uppfart som står sig med tiden och för belastningen.

- Lyckas med din uppfart genom att läsa våra guider -

Smågatsten för en romantisk känsla

Smågatsten ger en klassisk stenläggning med en tidlös karaktär. Kombinera storgatsten och smågatsten genom din markläggning och hitta rätt format och mönsterläggning för din uppfart. Då stenen varierar i storlek så får anpassning och korrigering ske under resans gång. Smågatsten i bågönster skapar en rundare och mer romantisk trädgårdskänsla. Granit kommer med en slitstark och mycket tålig yta och ger en hållbar uppfart för både lättare och tyngre trafik.

Hitta din gatsten här

Välja sten till uppfart

Sten finns i en massa former, format, nyanser och stensorter. Granithällar, betonglattor, marksten, gatsten och grus är några populära val för just en uppfart. En viktig faktor vid själva valet är att man tittar på hur sin produkt är trafikklassad. Ofta är det storlek i relation med tjocklek som är avgörande. "En lång pinne är lättare att knäcka" och detsamma gäller ofta på plattor. Bilar är tunga och ju större plattorna blir, ju tjockare bör man ta till. Granithällar finns i en rad olika tjocklekar väl lämpade för en rad olika rum i trädgården. Beroende på hur tung trafik som skall beträda ytan så bör man söka en klassificering som lämpar sig till sitt projekt. Gatsten är ett mycket populärt val som är anpassade för tung trafik. Dom kubiska stenarna ger en stabil stensättning men kräver ett lite annat jobb vid själva utförandet då dom varierar i storlek. Att anlägga en uppfart med granit i form av hällar och gatsten ger en premiumkänsla som står sig med tiden. Ett mycket slitstarkt och tidlöst naturmaterial med lång hållbarhet!

Marksten är också ett mycket uppskattat val till uppfarten och finns ofta i en rad olika tjocklekar och färger. Här kan du hitta en marksten som passar din färg på huset och ett markstensformat som passar din stil.

Funktion och design hand i hand

Marksten är en härlig produkt som funkar till både uteplatser, trädgårdsgångar och uppfarter. Den breda färgpaletten gör det roligt att välja och valet av format och tjocklek är viktiga faktorer till tyngre belastade ytor. Välj en marksten som är klassad för den trafik du tänkt. Våra markstensserier Modern, Visby och Drottningholm är samtliga körbara för personbil och smälter perfekt in i trädgården.

Hitta din marksten för uppfarten

Leta inspiration för uppfart

Som i alla andra val i trädgården och bostaden så ska man tänka till kring sin budget. Hur mycket får uppfarten kosta och se till helbilden. Olika ytmaterial kostar olika mycket. Underlaget, uppfyllnaden och den bärande kärnan skall man också räknas in. Skall man göra det själv eller anlita en entreprenör och stensättare för själva utförandet?

Det finns en rad olika material att välja mellan och sten ger en stark konstruktion samt en uppfart som håller stilen. Fundera vilken garageuppfart du vill skapa och vilka olika stilar du inspireras av. Ett bra tips är att ta ett par långa promenader och se hur andra har gjort för att hitta mer inspiration till sin drömuppfart. I längden så kommer det vara värt att en god planering ligger som grund för din uppfart. Både hållbarhetsmässigt, men även anpassat efter din valda stil och dina estetiska val. 

Betong eller natursten vad föredrar du?

Left image Right image

Fläta samman din uppfart med trädgården

För man skall anlägga en trädgård så kommer uppfarten och uteplatsen ofta på tal. Det är utrymmen i trädgården som står för mycket spenderad tid och dom platser med störst krav på god funktion. Men dom olika rummen behöver int alltid upplevas så olika. Att skapa en hemtrevlig uppfart är fullt möjlig. Uppfarten kräver en stabil inramning och att låta kantstenen rama in gången ifrån själva uppfarten kan skapa spännande vandring i trädgården. Materialvalen i både kantsten och ytskikt kan ibland hålla samma stil och det ger en röd tråd genom hela trädgården. Självklart är kontrast och tydlighet också en härlig lösning. Då kan man jobba med ett rent funktionellt materialval till just uppfarten medans man bryter helt och går på ett mer kosmetiskt val till själva uteplatsen. Men även i dessa fall så kan kantsäkringen spela en stor roll. Den ger alla ytor stabilitet och förlänger ytans livslängd medans den kan fläta ihop trädgården rent estetiskt.

- Lyckas med din uppfart och läs våra guider -